Loch Ness

19 juli 2013 1 Door robzter

image

Komkommertijd. Ik had het er al eerder over. Het is weer tijd voor de hond van de koning, weer eens iets heel anders dan de nieuwe kleren van de keizer, Sieneke (WIE?) die kruipend de meet van de vierdaagse haalt, nou ja, dan zit ze maar alvast op haar knieën, wel zo handig, en andere onzindingen. Klaarblijkelijk zijn klassieke komkommeronderwerpen wat uit de gratie geraakt bij het journaille. Hoort iemand nog wel eens wat over die Verschrikkelijke Sneeuwman? Sasquatch? Terug naar z’n thuisplaneet denk ik. En Nessie, het monster van Loch Ness dan? Ondergedoken. Wat ik zei: Klassiekers. Nieuwe komkommericonen hebben zich nog niet aangediend.
Ja, Animal Planet heeft nog een halflauwe poging gedaan met hun documentaire ‘The Body Found‘ over een aangespoelde zeemeermin maar daar was voor vertoning al doorheen geprikt. Jammer, jammer. De mensheid heeft vanaf dat de eerste aap uit z’n boom klom behoefte gehad aan mysteries. En met de uitvinding van de boekdrukkunst nam deze behoefte aan het onverklaarbare nog toe. Tot in het heden. Want wie vraagt zich nou niet af wat, zum Bleistift, zo’n Yolanthe Kabeljauw van Glasscherven nou in een voetballende hobbit ziet? De moderne mysteries. Wie heeft Kate Middleton bezwangerd? Spannend, maar niet van mythische proporties. En morgen weer vergeten.
Maar nu heeft zich heel misschien een nieuw door raadsels omringd fenomeen onttrokken aan de mist der vergetelheid. En niet ergens op de desolate toendra’s van Siberië of diep in een duistere jungle in donker Afrika. Nee, zelfs niet in Amsterdam Zuid-West. Nee, gewoon praktisch hier op de hoek, op het pittoreske Voorne-Putten. Voorne-Putten, met z’n fantastische infrastructuur van wegen, weggetjes, fietspaden en ANWB-wegwijzers. Dus niet slechts bereikbaar met hulp van Sjerpa’s, bosjesmannen met peniskokers of ander gedoe. Nee, gewoon, als het mooi weer is, op de fiets. Of met de auto, zelfs zonder 4WD.
image

Wat het wezen precies is, weet niemand. Het laat zich dan ook, schuw als het lijkt te zijn, niet zien. De meeste waarnemingen zijn in Rockanje, door de lokale bevolking ook wel koesterend Coke-kanje, naar het favoriete marcheerpoeder genoemd, gedaan. Beschrijvingen hebben het over een mensachtige verschijning met blond haar. Volgens andere getuigen kan het ook rood haar hebben. De meningen zijn dus verdeeld. Wat voornamelijk komt door het teruggetrokken leven dat het schepsel, door sommigen al het Vriendje van Coke-kanje gedoopt, leidt. Zodra hij zich bespied waant verstopt hij zich direct achter het eerste het beste meisje dat hij ziet. Door dit gedragspatroon zijn er nagenoeg geen foto’s van de Vriend van Coke-kanje. Tot nu toe is er op het internet slechts één, zeer vage, waarschijnlijk door een behoorlijk bezopen fotograaf gekiekte, foto opgedoken. En wie is het geheimzinnige meisje op de foto? Of is dat z’n baard?
De foto is gemaakt in het naburige gehucht Tinte. Dit doet vermoeden dat het wezen zijn territorium aan het uitbreiden is. Misschien dat het Vriendje ook ooit nog opduikt in Hellevoetsluis. Hopelijk, ik doe hierbij een beroep op lokale bekendheid en fotograaf W. van Balen, kunnen er dan ook duidelijker foto’s gemaakt worden. Of dat het creatuur gevangen kan worden zodat uiteindelijk duidelijkheid ontstaat over de aard van het Vriendje. Voorlopig hebben we hier op ons eilandje onze eigen legende in wording. Wellicht zelfs een zogenoemde tourist-trap. En wat zou het mooi zijn als er behalve het Vriendje ook een Vriendinnetje zou opduiken.