Is it a bird?

30 juni 2014 0 Door robzter

20140701-000310-190987.jpgOp sommige dagen maak ik echt geen flikker mee. Of ik reken ergens op en het gebeurt alsnog niet. Soms wil ik ook gewoon niets meemaken. Alles zomaar rustig aan me voorbij laten kabbelen. Een beetje moe. Hier en daar een beetje pijn. Zo een dag van ‘laat mij maar even meedeinen op de golfjes van het leven’. Kalm aan. Geen stress. Even loslaten. Een beetje nikserig eigenlijk. Niet boos. Niet verdrietig. Maar ook niet vrolijk of blij. Een dagje de versnellingsbak van m’n gevoel en emoties in z’n vrij. En dat geeft rust.

Gelukkig heb ik Agnes die altijd overal wel een grappige draai aan kan geven. Van een glimlach tot een schaterbui. Ze heeft altijd wel wat. Om mij te vermaken. De lieverd. Ze zorgt zo goed voor me. Daarmee bedoel ik niet dat ze zo lekker kookt – Dat doet ze natuurlijk ook wel. – maar dat ze vooral probeert het tussen m’n oren een beetje houdbaar te houden. Om het zo maar eens uit te drukken. En dat lukt haar prima.
Het zijn de stomste dingen die het doen. Neem nou vanmiddag; Agnes komt terug met de boodschappen. En een tasje van de Action met een doos erin. Wat zou daar nou weer in zitten? Dat weet je maar nooit. Het kon nooit iets duurs zijn. Na een heleboel bobbeltjesplastic kwam er – Tadaaaaa! – een soort ijzeren kip tevoorschijn. Met een lampje erin. Ja, natuurlijk. Agnes heeft iets met lampjes. De huiskamer lijkt na zonsondergang wel een beetje op een disco.
Die kip. Of wat het het dan ook is. Ik wist het niet. Vandaar dat ik via Facebook een hulpvraag de wereld instuurde. Al spoedig kreeg ik antwoord van de beroemde Gooische ornithologe Annemieke K. dat het waarschijnlijk een duif was. En geen kip. Ze heeft zelf kippen. Vandaar dat ze dit wist te vertellen natuurlijk. En nee, het was ook geen wipkip, plof- of soepkip. Waarbij ze nog wist te vermelden dat wipkippen eigenlijk de prostituees in de ren zijn.

20140701-002734-1654986.jpgPlofkippen komen niet van nature in het westen voor. Die worden in verre onherbergzame warme landen opgefokt om terroristische zelfmoordaanslagen te plegen. Denk je lekker een stukkie kip te braden, ontploft plots heel je keuken. Dat moet je niet hebben. Plofkippen worden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door de AIVD en de Gereformeerde Bond van Pluimveehouders. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat een plofkip infiltreert in een houderij van scharrelkippen. – Een scharrelkip is ongeveer hetzelfde als een wipkip, maar dan gratis te bestijgen. –
Soepkippen zijn niet zo bijzonder in Nederland. Die kom je overal tegen; in het verkeer, bij de overheid, in de regering, de kroeg, achter de balie van de apotheek. Ja, zelfs je buurman kan, zonder dat je dat weet, ook een verschrikkelijke soepkip zijn. Van soepkippen wordt niemand blij. Vandaar dat je dit soort kippen dan ook maar het beste in hun eigen bouillon gaar kan laten koken.
Maar een duif. Nou, vooruit dan maar. Ze zal het wel weten. Is het een duif. Ook goed. Ik lig er niet wakker van. Niet van die duif in elk geval. Eens zien waar m’n meisje me morgen weer mee verrast. Geen dag is hetzelfde als je met Agnes getrouwd bent. Dat houdt me wel scherp. En meestal in een goede bui.