Frank, Anne Frank…

9 mei 2014 1 Door robzter

20140509-195056.jpgHeel bekend Nederland staat op z’n kop. Zelfs de Koning zag ik over de rode loper schrijden. Want als je eenmaal koning bent, kun je nu eenmaal niet meer gewoon over straat, of waar dan ook lopen. Nee, dan dient men te schrijden. Zwaaien is ook afgelopen. Gewuifd moet er worden. Met zo’n slap handje. Maar toch ook weer mannelijk en krachtig. Dus ergens tussen Maik de Boer en Jason Statham. En dat alles met een air van majesteitelijkheid. Ga er maar eens aanstaan.

En waarvoor? Om even terug te komen op m’n nog niet eens begonnen verhaal. Omdat Anne Frank, – Wie kent haar niet? – een nieuwe musical heeft geschreven. Na ‘Anne Frank, het Dagboek’, ‘Anne Frank, de film 1 t/m 29’ – Die overigens qua actie en plot nauwelijks van elkaar te onderscheiden waren. – en natuurlijk de niet geautoriseerde telenovelle ‘l’Histoire d’A, dan nu de musical. Het zal wel weer meer van het zelfde zijn; meisje moet zich verstoppen, gemene Duitsers stoppen haar in trein richting naar oord, dood. Het verhaal in een notendop.
Verder heb ik er niet veel van meegekregen. Ja, dat Jeroen Krabbรฉ ook in de cast zit. Als de beste vriend van Anne. Actuele thema’s als pedofilie worden dus niet geschuwd in dit avondvullend spektakel. Het schijnt dat vooral de reis per trein zo realistisch is dat de toeschouwer denkt dat hij of zij zelf deel uitmaakt van de treinreis. Dat is een absoluut bevreemdende ervaring, als men plots bedenkt dat de treinen in de periode 1940-45 wel reden. En op tijd. Ook dat nog. En in de winter!
Zelf ga ik er niet heen. Ik heb uit vertrouwde bron vernomen dat het plot nogal voorspelbaar en niet bijster origineel is. Nog wel een grap is dat van Kooten en de Bie een cameo hebben waarin zij de Duitsers de verkeerde weg naar het station wijzen. Regelrecht hilarisch. Maar dan schijn je het ook wel gehad te hebben. Het is niettegenstaande het belabberde stuk misschien toch wel interessant het gedoe tot het einde uit te zitten. Elke bezoeker krijgt namelijk bij het verlaten van de zaal een vintage Gazelle rijwiel. Als goedmakertje.