Een oor aangenaaid.

15 juni 2013 0 Door robzter

image

Een kleinigheidje heb je zomaar. Ja toch? Een bult op je hoofd, een verstuikte enkel of kanker of zo. Ja toch? Of iets aan je hart. En dan… ben je ziek. In het begin denk je nog “Kut!”. Laat het doemdenken beginnen. En je voelt je zielig, het is niet eerlijk en meer van dat. Dat mag ook best. Het leven heeft je een verschrikkelijk oor, denk mr. Pieter van Vollenhoven, aangenaaid. Laten we eerlijk wezen. Dus janken. Dat mag ook. Alles mag. Al wil je bidden.
En dat duurt wel even. Tot er een soort omslag komt. Accepteren moet je het. Van anderen. Wel,ik heb een en ander nog steeds niet geaccepteerd. Er mee leven. Dat moet wel. Ook van anderen, maar een andere optie is er eigenlijk niet. Je zit in een soort mallemolen die niet gaat stoppen omdat jij er zo nodig uit wilt. Dus blijf maar zitten op dat afschuwelijk gebeeldhouwde paard met z’n afgebladderde verf en een restantje manen. De lol is er allang af maar je moet. Verder.

Het bijltje erbij neer gooien? Nee, je weet nooit hoe het af zal lopen. Het kan nog alle kanten op. Zelfs de goede! Hoewel? Laat niemand zeggen: “Het komt wel goed.” Want daar werd ik altijd zo pissig om. Wat dan? Je kunt je niet de hele dag met je ziekte bezig houden. Dan wordt je je ziekte. Terwijl je nog steeds jezelf bent. – Probeer dat anderen maar eens aan het verstand te peuteren. – Zo nemen de gewone dingen in het dagelijkse leven een voor een hun plaats weer in en lijkt alles weer normaal. Zoals het ooit was. Lijkt.
Gisteren kwam een goede vriendin aanwippen. Voor een bakkie thee en een klets. Ook zij werd een oor aangenaaid. En zo kwam het gesprek op ziekenhuizen of zo. Ik weet het niet eens meer. Het kwam er op neer dat die voor zieke mensen zijn. Een niet voor haar. Met andere woorden: “Ik ben niet ziek.” En heel gek, zo voel ik dat ook. Ziek ben je als je koorts hebt, hoofdpijn of moet kotsen en zo. Maar verder… neuh…
Dan ben je op de goede weg denk ik. De ziekte gaat niet en misschien nooit over. Maar je leeft. Je bent er nog. Ook al is het nog maar één dag. Een luttele dag. Elke dag is er één en je leeft vandaag. Geniet er van.