Verjaardag

31 juli 2013 4 Door robzter

verjaardagEr is er één jarig, hoera, hoera … Helaas werd ons vanochtend dringend verzocht geen gezangen aan te heffen. En misschien had Jirina, ons feestvarken, daar wel gelijk in. Agnes is niet echt een nachtegaaltje en als ik ga zingen zetten ze in China het vuilnis buiten. En met miljarden Chinezen is dat laatste toch echt wel een milieuprobleem. En dat willen we toch echt niet hebben. Dus bleef het bij zoenen, feliciteren en een kadootje. De taart volgt nog. Als de visite er is. Balen hoor, midden in de zomervakantie jarig. Het aanbod van visite blijft dan altijd wat aan de magere kant. Incassobureau Jirina doet zodoende altijd slechte zaken. Net als Iris, die aanstaande zaterdag jarig is. En Mathijs met z’n verjaardag op oudjaarsdag. Hoe verzinnen ouders het? Prutsers.

Verjaardag dus. Altijd spannend; is er genoeg Spa rood, cola, bier, chips en blokjes kaas? Beginnen we met koffie? Of gaan we gelijk aan het bier? Doen we plastic bekertjes of halen we het kristal van oma uit de kast? En hoe zit het met mee-eten? Ja, laten we daar nou geen rekening mee gehouden hebben. Maar tante Fiona en ome Cor komen pas tegen drieën. Moeten die niet blijven eten? Ja, nee, we kunnen ze voor ons goed fatsoen niet met een lege maag terug naar Oude Pekela laten rijden. Nee dat kan niet nee. Wat hebben we te eten dan? Babi pangang met nasi en atjar. Oké. Ho, wacht! Nelly en Frits bleven toch al eten? Die Frits, de geitenwollen sok, is vegetarier. Ja echt! Ik snap niet wat Nelly in die kerel ziet. Wat een kabouter Prikkeprak is dat nou zeg. Weet je nog dat hij vorig jaar per se naar zo’n natuurcamping wilde? Nelly in tranen op elke vakantiefoto. Tsss… voor je lol een beetje wilgen gaan staan knotten in de zeikregen.
Ja, ja, ja… Nou, eh, ik rij nog wel even naar de super. Moeten we verder nog wat hebben? Of ik gisteren een advocaatje mee had genomen? Nee. Hoezo? Voor oma? Nee. Kan ze niet gewoon een zoet wit wijntje nemen? Daar kan ze niet tegen. Nou, ik kan ook niet tegen oma. Ja, ik weet dat het mijn oma is. Ja, ik denk echt wel aan de erfenis. Nou, tot zó! Wat? Er moet slagroom bij die advocaat. Wat een divagedrag. Ja, ja.

Verjaardagen. Gek word je ervan. En dan is de visite er nog niet eens. Het zweet staat al in je schoenen. Naast je moed. En dan gaat de bel. Ed en Willeke. Met de kleine Carlito. Hallo, zoen, zoen, wat leuk dat jullie er zijn. Fluisterend;”Heb jij die uitgenodigd?” Nee, maar ja, Facebook hè. Voor je het weet… Ding Dong. Doe jij even open? Zet ik koffie. Had jij de taart nog uit de vriezer gehaald? Taart? Nee toch?? Nou, ik zet even koffie en dan race ik nog even snel naar de Hema. Eh, Carlito, doe maar niet aan de poes zitten. Dat vind ze niet leuk. En wat willen jullie in de koffie? De taart komt er zo aan. Melk en een zoetje. Oké. We hebben geen zoetjes. Dan maar thee. Hé, Loes! Wat leuk! Waar is Marja? Ook koffie? Helemaal zwart toch? Komt eraan. Eh, thee. Thee? Ja, ik zei het toch Carlito! Blijf van de poes af!! Ja, nu heb je au hè? – Eigen schuld, kutkind. – Ja, dat moet gehecht worden. Ga maar gauw naar mama.

Nou, gezellig, daar zitten we dan. Ja, Willeke is even naar de EHBO met Carlitootje. Nee, niets ernstigs. Oma, wilt u een advocaatje? Met slagroom! Ja ja. U heeft liever een wit wijntje? En Frits, een pilsje? Een kouwe klets! Eh, nee, ik geloof niet dat we linksdraaiend vlierbessensap in huis hebben. Taptemelk? Ehhhh… nee. Nou, denk er even over na. Loes? Een driedubbele whisky? Zonder ijs. Oké, nou, komt eraan hoor wijfie. Waar blijven tante Fiona en ome Cor? Komen ze met de trein? Nee toch? Er is een grote storing rond Utrecht. Daar staat alles stil. Ja, nee zeg! Ik ga ze echt niet halen met de auto! Nee echt niet! Dat is zielig? Wie gaat er dan ook met de trein? Oh, de gieren hadden vrij reizen dit weekend. Ze hebben godver een Bentley voor de deur staan.

Heeft iedereen nou wat te drinken? Hè hè. Ga ik ook even zitten. Wat ben je stil Loes. Is er wat? Oh, je hebt je borrel ook al op. Je wilt er nog eentje. Wat? Oh… Is Marja er vandoor. Tsjesus, zeker met zo’n lelijke pot uit de Heksenketel? Nee. Met een man!! Nâh… Dat is helemaal van de ratten besnuffeld. Ik haal nog een borrel. Tsjonge jonge. Het moet niet gekker worden. Wat? Ja, ik heb oma een wit wijntje gegeven. Wat? Ze ligt wat? Te kotsen in de kattenbak. Lekker dan. Ja, nou is het mijn schuld! Mooi is dat! Ze wilde zelf een wit wijntje. Nee, geen advocaatje met slagroom, nee. Oh, daar is Willeke weer. Met Carlito. Nee, doe die poes nou met rust laten. Anders wordt ze boos. Oh, kut! WILLEKE!!!
Wil iemand tegen Frits zeggen dat hij moet kappen met van het konijnenvoer te snoepen? Nee Frits, dat is geen muesli!

Weet je wat? Ze bekijken het maar. Ik ga naar de kroeg. De mazzel.